Nokkoskeitto ja -letut

maanantai 16. heinäkuuta 2012


Kun ulkona tuulee ja sataa, juolahti mieleeni juhannuksen aikoihin tehty nokkoskeitto. Pieni kulhollinen tätä vitamiinipommia piristää ja lämmittää kummasti! Kuten moni varmasti tietää, nokkonen on ravintoarvoiltaan erittäin loistava ja päihittää monen kasvin mennen tullen. Itselleni mieleeni on syöpynyt se, että nokkosessa on paljon rautaa ja se on näin ollen pinaattia terveellisempi. Lisää nokkosen loistavista ominaisuuksista voit lukea täältä ja täältä. Nokkosen lehdet ovat parhaimmillaan alkukesästä, mutta jos leikkaat nokkoset, latvat tuottavat jälleen pieniä, uusia lehtiä ja sato on taattua koko ajan. Nokkosta ei myöskään sovi unohtaa puutarhassa, sillä siitä saa haudutettua loistavaa lannoitetta ja tuholaisten torjujaa. 

Keitot ja letut itse kukin osannee tehdä ilman reseptiäkin, mutta nämä letut tein Helsingin Sanomien ohjetta mukaillen ja keiton Maku-lehden inspiroimana. Eli erittäin suorasukaisesti ja yksinkertaisesti. Pinaattikeiton inhoaja ei nokkoskeitosta kovin innostunut, mutta letut sen sijaan maistuivat erittäin hyvin! Olen tehnyt aiemmin pinaattilettuja fetalla ja samainen juusto sopisi näihin nokkoslettuihinkin. 

Nokkoskeitto

15 dl nokkosta
2 rkl voita
3 rkl vehnäjauhoja
8 dl kasvislientä
suolaa, mustapippuria
  • huuhdo nokkosen lehdet huolellisesti ja keitä niitä kiehuvassa vedessä muutama minuutti. Valuta ja hienonna lehdet karkeasti. 
  • sulata rasva pinnoitetussa kattilassa ja lisää jauhot hyvin sekoittaen. Kypsennä voi-jauhoseosta hetken aikaa,  mutta älä anna sen ruskistua
  • kaada kuuma kasvisliemi joukkoon muutamassa erässä hyvin sekoittaen
  • lisää nokkoset, suola ja pippuri. Halutessasi voit lisätä myös kermaa, mutta itse en siitä innostunut ja jätin sen kokonaan pois. Anna nokkoskeiton hautua vielä 5–10 minuuttia ja aja keitto sileäksi tehosekoittimella. Tarkista maku.
















Nokkosletut
5 dl maitoa
2–4 munaa
2½ dl vehnäjauhoja TAI 2 dl vehnäjauhoja + ½ dl grahamjauhoja
1 tl suolaa
1 tl sokeria
2 rkl voisulaa
1 l tuoreita nokkosia, nuoria versoja (noin 1 dl ryöpättynä TAI noin 2 dl kuivattua nokkosrouhetta)

  • ryöppää nokkoset runsaassa kiehuvassa vedessä, kaada siivilän läpi ja jäähdytä jäävedessä. Purista kuivaksi ja hienonna. Itse en jaksanut hienontaa nokkosia kovin hyvin vaan surautin lettutaikinankin sileäksi sauvasekoittimella. Jos sinulla on aikaa pieneen taiteiluun, ota pieniä nokkosen lehtiä talteen ja laita ne ennen taikinaa pannulle ja saat kauniita koristeltuja nokkoslettuja.
  • sekoita kaikki ainekset nokkosia lukuun ottamatta ja anna taikinan turvota puolisen tuntia
  • lisää nokkoset ja sekoita
  • paista pannulla keskisuurella lämmöllä joko pieniä tai isoja lettuja. Tarjoa lettujen kanssa puolukkahilloa. Jos haluat ruokaisampia lettuja, voit täyttää letut esimerkiksi savukala-smetana-ruohosipuliseoksella



1 kommentti

  1. Hei! Työskentelen Indiedays-portaalille. En löytänyt sähköpostiosoitettasi blogistasi, ottaisitko minuun yhteyttä osoitteeseen sara.jarvi@indiedays.com.

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kipparin morsian. All rights reserved. © Maira Gall.